Kalibrasyon Teknikleri Uygulamalı Olarak Gösterildi
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi ve TSE iş birliği çerçevesinde; test ve kalibrasyon konusunda firmaların farkındalığının artırılması amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
OSTİM firmalarının katıldığı toplantıda; TSE Başkan Müşaviri Doğan Yazar, TSE Ankara Kalibrasyon Müdürlüğü ile TSE-Sojuztest Metroloji ve Kalibrasyon Merkezi’nden uzmanlar, test ve kalibrasyonun önemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Etkinlikte test ve kalibrasyon teknikleri uygulamalı bir şekilde anlatıldı.
Standartlar, üretimle yaşıyor
TSE’nin faaliyet alanlarını anlatan Başkan Müşaviri Doğan Yazar, sanayicileri önemli paydaşları arasında gördüklerini ifade etti. Yazar, ana faaliyet alanlarının standart hazırlamak, diğer faaliyetlerinin ise üretilen ürünlerin hizmetlerin standarda uygunluğunun onaylanması, tescillenmesi ve belgelendirilmesi olduğuna dikkat çekti.
Oluşturulan standardın nihai tüketiciye kadar ulaşmasının önemine değinen Yazar, “Eğer o standartla kimse üretim yapmayacaksa o standardı nihai tüketiciye yansıtacak bir ürüne, hizmete dönüştürmeyecekse zaten o standart rafta çürümeye mahkumdur.” dedi.
Standartların uygulamaya konulduktan sonra belgelendirmeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Doğan Yazar, ürünün belgelendirilmesinde ilgili standardın kriterlerinin yerine getirilmesine vurgu yaptı. Yazar belgelendirmenin olmazsa olmazının da laboratuvarlar olduğunu dile getirdi.
ON SORUDA KALİBRASYON*
1- Kalibrasyon nedir?
Kalibrasyon doğruluğundan emin olunan (izlenebilirliği sağlanmış) referans ölçüm cihazı ile doğruluğundan emin olunamayan bir ölçüm cihazını mukayese ederek ölçüm sonuçlarını raporlama işlemidir.
2- Kalibrasyon ne değildir?
Kalibrasyon bir ayarlama işlemi, bakım veya tamir değildir.
3- Hangi cihazlar kalibre edilmelidir?
Karar verme aşamalarında kullanılan (deney, muayene, tasarım, ar-ge, teşhis, tedavi, izleme vb) cihazlar kalibre edilmelidir.
4- Kalibrasyon yaptırmak niçin gereklidir?
Ölçüm cihazının gösterdiği değerlerin gerçek değerlere ne kadar yakın olduğunun tespiti için gereklidir.
5- Kalibrasyon yaptırmak zorunlu mudur?
Endüstriyel alanda kalibrasyon tercihe bağlıdır. (Ancak ISO 9000 veya benzer Standardlara göre belge alınacaksa standardın gereği izleme ve ölçme cihazları zorunlu olarak kalibrasyona tabi tutulmaktadır.)
6- Kalibrasyon ne zaman yaptırılmalıdır?
Cihaz ilk alındığında, tamir, ayar, bakım sonrası, cihazın ölçüm sonuçları ile ilgili herhangi bir şüphe oluştuğunda ve belirlenen periyotlarda kalibrasyon yapılmalı veya yaptırılmalıdır.
7- Kalibrasyonu yapılan cihaz hatası sıfır olan cihaz mıdır?
Kalibrasyon bir ayar ya da hata düzeltme işlemi değildir, dolayısıyla kalibrasyonu yapılan cihaz hatası sıfır olan cihaz anlamına gelmez.
8- Hangi durumlarda kalibrasyon geçersiz olur?
Cihaz kalibrasyondan sonra çarpmaya, düşmeye maruz kalmışsa, hasar görmüşse, kalibrasyon süresi geçmişse kalibrasyonu geçersiz olur.
9- Kalibrasyon sertifikaları nerede muhafaza edilmelidir?
Kalibrasyon sertifikaları cihazın kullanıldığı yerlerde muhafaza edilmelidir.
10- Kalibrasyon yaptırmazsam ne olur?
Doğru kararlar ancak güvenilir verilere bağlı olarak verilebilir. Hatalı ölçümlere bağlı alınan kararlar ve uygulamalar prestij, işgücü ve para kaybına neden olur.
*Kaynak: https://www.tse.org.tr/tr/icerikdetay/2224/338/metroloji-ve-kalibrasyon-hakkinda-genel-bilgi.aspx





