Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Sanayileşme ve Kalkınma Politikaları OSTİM'de Masaya Yatırılacak

Sanayileşme kalkınma politikaları OSTİM’de masaya yatırılacak. Dünyanın önde gelen iktisatçıları 15-17 Ekim tarihleri arasında OSTİM Teknik Üniversitesinde buluşuyor. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek: “SEPIP'te bu yıl teknolojik yükselme, teknolojinin yayılım süreci, kalkınma planları (Çin ve Türkiye örnekleri), sürdürülebilirlik, 3 nesil üniversite ve yenilikçilik gibi konular ele alınacak. Çok sayıda tanınmış yerli ve yabancı iktisatçı konuşma ve sunum yapacaklar.”
Ostim Editör
14 Ekim 2019 09:52

OSTİM Teknik Üniversitesi, önemli bir organizasyona kapılarını açıyor. Dünyanın önde gelen iktisatçılarının katılacağı Smart Economic Planning and Industrial Policy (SEPIP), 15-17 Ekim 2019 tarihleri arasında Ankara’da OSTİM Teknik Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Organizasyon, Columbia Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD)’nün iş birliği ve OSTİM Teknik Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenleniyor.

15 Ekim’de konferans gerçekleştiriliyor

İktisadi kalkınma ve rekabet gücünün artırılmasını hedefleyen sanayi politikaları ve iktisadi planlama konularındaki akademik çalışmaların ve karar alıcıların tecrübelerinin paylaşıldığı bir platform olarak tasarlanan SEPIP 2019’a, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ankara Kalkınma Ajansı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve PTT destek veriyor.

Dünyanın önde gelen iktisatçıları katılacak

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızlı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında önemli rol oynayan iktisadi planlama ve sanayi politikalarının tartışılacağı SEPIP 2019'a; yurt içi ve yurt dışında üniversite ve araştırma merkezlerinde görev alan akademisyen, araştırma görevlisi ve araştırmacılar, yapısal dönüşüm, kalkınma ve sanayi politikaları alanında uzman veya bu alanlarda çalışmalarda bulunan kamu görevlileri katılacak.

İlk gün gerçekleştirilecek konferansın konuşmacıları arasında çeşitli ülkelerden eski bakan ve bakanlık temsilcileri dahil olmak üzere çeşitli karar alıcılar, organizasyonun ilk günü planlanan konferansta; Sanayi Politikalarının Etkenliği ve Teknoloji Dağılımı ile Teknolojik Gelişim ve Sınai Kalkınma başlıklarını masaya yatıracaklar.

Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi Girişimcilik ve Yenilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Johannes Wissema’nın yanı sıra Nijerya Awolowo Üniversitesi’nden Dr. Victor Abejuma Obafemi ve Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Erinç Yeldan da yer alacak.

SEPIP kapsamında, OSTİM Teknik Üniversitesi ve UNCTAD ortaklığı ile düzenlenen Uygulamalı Sanayi Politikaları Uluslararası Sonbahar Okulu ve Çalıştayı’nda; OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ve UNCTAD’dan Sayın Piergieuseppe Fortunato tarafından verilecek eğitimlere pek çok ülkeden akademisyenler katılım sağlayacak. Yoğun ilgi nedeniyle katılımcı sayısının sınırlandırıldığı çalıştayda geleceğin kalkınma öncelikli sanayi politikaları şekillendirilecek.

Çalıştay katılımcıları, yurtiçi ve yurtdışında üniversite ve araştırma merkezlerinde görev alan akademisyen, araştırma görevlisi ve araştırmacılar, yapısal dönüşüm, kalkınma ve sanayi politikaları alanında uzman veya bu alanlarda çalışmalarda bulunan kamu görevlilerinden oluşuyor.

Çalıştay programında; Yapısal Dönüşüm ve Sanayi Politikası, Eğitim Politikaları ve Endüstriyel Gelişme, Sanayi Politikalarının Ötesinde Sanayileşmenin Sürdürülmesi, Kamu İhale Politikaları ve Endüstriyel Kalkınma, Stratejik Sektör, Sektörel Öncelikler gibi kritik başlıklar öne çıkıyor.

SEPIP 2019’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Yülek, sanayileşmenin kalkınma sürecinde kritik rol oynadığını belirterek, “1950'li yıllardan sonra Japonya, Güney Kore, Tayvan gibi ülkelerin yaşadığı hızlı kalkınma süreci ve yakın zamanda da Çin'in tecrübeleri bu gerçeği bir kez daha açıkça gösterdi. SEPIP 2019’da sanayi ve sanayi politikaları uygulamalı ve tecrübelere dayalı olarak ele alınacak.” dedi.

SEPIP kongreleri ve çalıştaylarının daha önce çeşitli ülkelerde gerçekleştirildiğini anımsatan Yülek şu bilgileri paylaştı: ”Bu yıl da Ankara'da, OSTİM Teknik Üniversitesinin ev sahipliğinde hem kongre, hem de çalıştay ve güz okulu düzenleniyor. Columbia Üniversitesi gibi tanınmış yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından destekleniyor ve önemli kalkınma iktisatçıları Ankara'da bir araya geliyor. SEPIP'te bu yıl teknolojik yükselme, teknolojinin yayılım süreci, kalkınma planları (Çin ve Türkiye örnekleri), sürdürülebilirlik, 3 nesil üniversite ve yenilikçilik gibi konular ele alınacak.”

Çok sayıda yerli ve yabancı iktisatçı katılıyor

Prof. Dr. Murat Yülek, dev organizasyonun konuşmacıları arasında bulunan akademisyenlerle ilgili de şöyle konuştu: “Columbia Üniversitesinden Eric Verhoogen teknolojinin yayılımı üzerine çok ciddi çalışmalar yapmış bir iktisatçı. 3 Nesil Üniversite kitabının yazarı Prof. Dr. Hans Wissema üniversite-sanayi işbirliği ve yenilikçilik üzerine çalışmalar yapmış çok tanınmış bir araştırmacı. Parma Üniversitesinden Prof. Dr. Franco Mosconi Avrupa sanayi politikaları üzerinde çalışan en tanınmış araştırmacılardandır. UNCTAD’dan Piergieuseppe Fortunato Uygulamalı Politik İktisat alanında tanınmış bir uzman. Bilkent Üniversitesinden Erinç Yeldan ve Marmara Üniversitesinden Mustafa Erdoğdu sanayi politikaları ve kalkınma üzerine çalışmalarıyla tanınır. Yamaguchi Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Akkemik Japon ve Çin Kalkınma süreçleri konusunda yıllardır çalışan bir araştırmacı. Bunlar gibi çok sayıda tanınmış yerli ve yabancı iktisatçı konuşma ve sunum yapacaklar.”

Kamu satın alma politikaları sanayileşmenin en önemli aracı

Programa kalkınmacıların katılımını önemsediklerini vurgulayan Rektör Yülek, Afrika ve Asya'da yaptıkları toplantılarda hem akademik araştırmacılar, hem de kamu kesiminden katılımcıların SEPIP’e konuk olduğunu belirterek Ankara'daki organizasyona bankacıların da ilgi gösterdiğinin altını çizdi.

Yülek, sanayi politikalarının başarısının, tasarlanma ve uygulanma yönleriyle ölçüldüğüne dikkat çekti. Kamu satın alma politikalarını, sanayi politikalarının en önemli aracı olarak gösteren Murat Yülek’in bu yöndeki değerlenmeleri şu şekilde: “Kamu kesimi büyük çapta satın almalar yaptığı için sanayi şirketlere önemli fırsatlar sunuyor. Eğer kamu satın alma politikalarında yerli şirketler dezavantajlı hale getirilirse ülke ve halkı bundan zarar görüyor. Örneğin kamu kesimi bir havaalanı yapıyorsa oradaki mekanik aksamı ve makinelerin her şeyden önce ülkenin kendi şirketlerinden tedarik edilmesi gerekiyor. Bu sayede yerli sanayi şirketleri gelişiyor ülke de kalkınıyor.

“Küresel ölçekteki değer zincirlerinin içinde yer almak çok önemli”

Öte yandan Sanayi politikalarının çok genel kalmaması gerekiyor. Bunun yerine stratejik sektörlerin belirlenerek bunların geliştirilmesi hedeflenmeli. Küresel ölçekteki değer zincirlerinin içinde yer almak çok önemli. Ancak bunların içinde bir ucuz işçilik mekanı olarak yer aldığınızda para kazanamıyorsunuz. Tüm bunlar sanayi politikalarının önemli unsurlarıdır. Ülkemizde sürdürülmekte olan ekonomik planlama ya da kalkınma planları çalışmaları devletin kendi kaynaklarını kalkınmayı hızlandırıcı olarak nasıl tahsis etmesi gerektiğini belirler. Adı konsun konmasın Amerika Birleşik devletlerinden Çin'e kadar planlama yapar. Tabii şirketler de. Önemli olan planlama sürecinin ve uygulamasının kalitesidir. Türkiye'de de 11. Kalkınma Planı bu yıl devreye girecektir. Önceki planlardan biraz daha farklı olan 11. Kalkınma Planı, sanayi rekabetçiliği ve verimliliği temel alıyor. Dünyanın resmi olarak ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in kalkınma planında da kalite, teknolojide kendine yeterlilik ve marka konuları temel alınıyor.”

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.