İran’la Ticarete ‘Tarife’ Kolaylığı

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor. T.C. Ekonomi Bakanlığı uzmanları OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nde anlaşmanın kapsamı ve İran pazarının sunduğu fırsatlarını işletme temsilcilerine anlattı.
T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanı Sinan Yüzal, Türkiye – İran Tercihli Ticaret Anlaşması’nın ülkemizin dış ticareti geliştirmek için serbest ticaret anlaşmaları dışında yaptığı ilk anlaşma olduğuna değindi.
Sinan Yüzal, anlaşmanın özünde, Türkiye’nin bazı tarım ürünlerinde İran’a tarife indirimi yapacağını Buna karşılık İran’ın ise bazı sanayi ürünlerinde Türkiye’ye tarife indirimi sağlayacağının yer aldığını vurguladı.
İran’a ilişkin temel bilgiler, nükleer müzakere süreci, dış ticaret, Türkiye ile ticareti, mevcut ticaret anlaşmaları, vergi uygulamaları ve ülke pazarına yönelik güçlü-zayıf yönlerle fırsatlar-tehditler hakkında bilgilendirme yapan Yüzal, Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Raporu’ndan bilgiler de paylaştı.
Genç bürokrat, 189 ülkenin bulunduğu raporda, Körfez ve Orta Doğu ülkeleri arasında İran’ın 9. sırada yer aldığını anlatarak, “İran, söz konusu raporun 2015 genel değerlendirmesinde 130., Türkiye ise 55. sırada yer alıyor.” dedi.
20 ülkeyle STA var
T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı İbrahim Özkaya ise Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması’nın detayları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin yaklaşık 20 ülkeyle serbest ticaret anlaşması yaptığını ve bunların Avrupa Birliği (AB) anlaşmalarıyla paralel yürüdüğünü hatırlatan Özkaya, “İran’la gerçekleştirdiğimiz tercihli ticaret anlaşması AB’nin yaptığı anlaşmaların dışında bir anlaşma özelliği taşıyor. Ürün kapsamı çok dar.” şeklinde konuştu.
Özkaya, 6 bazda 125 tarife satırını kapsayan anlaşmanın öne çıkan yönlerini, “Yüzde 100 değil, yüzde 20-30 civarında taviz aldığımız ürünler bulunuyor. Vergilerin yüksek olduğu hazır giyim, mobilya ve kozmetik ürünlerinde vergi avantajı bulunuyor.” ifadeleriyle özetledi.
HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ





