Çağlayan: Türkiye büyümeye devam edecek
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin birinci çeyrek büyüme rakamlarının biraz düşük gelebileceğini, ancak ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyreklerde büyümeye devam edeceğini söyledi.
Çağlayan, Yatırım Danışma Konseyi toplantısı kapsamında Dünya Bankası İcra Kurulu Direktörü Sri Mulyani Indrawati'nin yanı sıra, uluslararası şirketlerin CEO'ları ve ardından IMF Başkanı Christine Lagarde ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Çağlayan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çağlayan, "IMF Başkanı Türkiye ekonomisiyle ilgili herhangi bir kaygı belirtmedi mi?" şeklindeki bir soru üzerine, "Bırakın kaygıyı, gerek Dünya Bankası İcra Direktörü, gerekse IMF Başkanı, gerekse CEO'ların Türkiye için söylediği sözler bizi asla şımartmayacak, yapmış olduğumuz şeylerin ne kadar doğru olduğunun dışarıdan da görüntülenmesi, bunları yapmaya devam edeceğimiz konusunda bize sinyal veriyor. IMF Başkanı'nın söylemiş olduğu birçok şeyi süzerek sizlerle paylaşıyorum. Size özetin özetini söylüyorum. Biz zaten kendimiz de biliyoruz başkasının söylemesine de gerek yok" yanıtını verdi.
"IMF'nin Türkiye'ye ihtiyacı var"
Türkiye'nin 2013 yılında IMF'ye borcu tamamlandıktan sonra, ilişkilerin nasıl devam edeceğine yönelik bir soru üzerine de Çağlayan, IMF'ye kalan borcun 2.3 milyar dolar olduğunu, bu borcu bırakın devleti, şirketlerin bile ödeyebileceğini, ancak borcun vade yapısından dolayı gününde ödenmesinin esas olduğunu kaydetti. Türkiye'nin küresel krizden geçtiği ortamda bile IMF ile herhangi bir anlaşmaya ihtiyaç duymadığını anımsatan Bakan Çağlayan, "Türkiye çıpasını bağlamış olarak yolumuza devam etme konusunda kesin kararlıyız. IMF ile sadece para anlamında değil, birçok konuda, birçok başlık altında çok çeşitli anlaşmalar yapılabilir. Birçok ülke tarafından da yapılıyor. Fakat şu an için böyle bir şeye ihtiyacımız yok. Şunu çok net ifade edeyim; IMF Başkanı'nın bana söylemiş olduğu cümle aynen şudur: 'Evet, Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı yok ama IMF'nin Türkiye gibi güçlü bir ülkeye ihtiyacı var' diye ifade etti. Aynen kendi ifadesidir" diye konuştu.
"Türkiye'nin büyüme öngörüsünü IMF ile geniş bir şekilde konuştuk"
Dünya Bankası'nın Türkiye tahmininin, hükümetin öngörüsünün altında olduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Çağlayan, bu konuyu hem Dünya Bankası, hem de IMF ile görüştüğünü, ancak IMF ile konuyu daha geniş konuştuklarını belirtti. Çağlayan, bu hususta IMF Başkanı Lagarde'ye, "Türkiye ile ilgili tahminlerini maalesef en çok revize eden IMF. Revize ederken de hep yukarı yönlü revize ediyorsunuz. Bu bizim için önemli. Bu konuda Türkiye ekonomisinin dinamiğini her halde zaman zaman tespit etme noktasında sizin beklentilerinizde farklı şeyler gelişiyor" dediğini söyledi.
"Birinci çeyrekte büyüme düşük gelebilir"
Türkiye'nin orta vadeli programda büyüme hedefinin yüzde 4 olduğunu anımsatan Çağlayan, "Evet, birinci çeyrek olarak büyüme rakamları biraz düşük gelebilir. Gelebilecektir. İhracatımıza, sanayi üretimine, kapasite kullanım oranlarına baktığımızda kısmen görüyoruz. Şuna aynen Sayın Lagarde'ye de ifade ettim. Türkiye ekonomisi son derece dinamik ve Türkiye artık ihracatla büyüyen bir ekonomik modele geçti. Biz hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye, ikinci, üçüncü, dördüncü çeyreklerde büyümeye devam edecek. Dünyada çok anormal şeyler olmazsa bunu söylüyorum. Orta vadeli büyüme hedefi yüzde 4, ben yüzde 4'den fazla olacağı öngörüsüne sahibim" dedi.