“Kur Zararları Finansmana Erişimi Engelliyor”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kurlardaki ani yükselme nedeniyle kur zararlarının vadesi gelmeden realize edilmiş gibi bilançolarda yer alacağını belirtti. Bu durumun finansmana erişimi engellediğini ifade eden Özdebir, kur zararlarının realize edildiği zaman bilançoya yansıtılması için bir kanun değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.
ASO Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Başkan Özdebir, Ankara’daki terör saldırısında hayatlarını kaybeden vatandaşları andı. Özdebir, “Artık gecenin en karanlık zamanı, şafağa en yakın zamandır. Ben böyle bir zaman süreci içerisinde olduğumuza inanıyorum. Milletimizin ve devletimizin gücü bütün bunların üstesinden gelebilecek iradeye sahiptir. Yeter ki millet olarak biz yekvücut olalım, birlik içerisinde olalım, dışarıya karşı en azından birliğimizi-beraberliğimizi muhafaza edelim.” dedi.
“Sermaye girişleri azaldı”
Sözlerine güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirerek devam eden ASO Başkanı, cari açıktaki azalmaya rağmen sermaye girişlerinde de ciddi bir azalma olduğunu kaydetti. 2014’te 41,6 milyar dolar yabancı sermayenin ülkemize girerken, 2015 yılında bu rakam 10,7 milyar dolara düştüğüne işaret eden Nurettin Özdebir, “Görüldüğü gibi, cari açıktaki düşüşle kıyaslandığında sermaye girişlerindeki düşüş daha yüksek orandadır. Bu durum, cari açığın finansmanında zorluk yaşadığımızı, sıkıntı yaşadığımızı göstermektedir.” tespitini paylaştı.
Yatırımın engeli: yüksek faiz
Yatırımların ve ekonomik büyümenin yüksek faiz ortamında sürdürülebilmesinin imkansız olduğuna vurgu yapan Özdebir, Merkez Bankası’nın acilen bir indirime gitmesi gerektiğini aktardı. Özdebir, “Merkez Bankası faizleri yine düşürmedi, bu nedenle de kredi mevduat faizleri çok yükselmiş durumda. Bugün bazı bankalar yüzde 14 ve üzerinde mevduata faiz vermekteler. Yüzde 8.81 herhalde gerçekleşti yıllık enflasyon, bunun neredeyse iki katına yakın bir mevduat faizi bankalar verebilmekte. Tabi bunu bankalar cebinden vermiyorlar, bizlerin cebinden alıp veriyorlar.” dedi.
“Enflasyon muhasebesi her yıl uygulanmalı”
Ülkemizde son üç yılın kümülatif enflasyonun yüzde 20’nin biraz üzerinde bulunduğunu anımsatan ASO Başkanı şu uyarıyı yaptı: “Karlılıkların çok düştüğü bir ortamda bu yüzde 20 enflasyon bile bizim varlıklarımızın değerinin erozyona uğramasına sebep olmaktadır. Enflasyon, özellikle birikimli enflasyon şirketlerimizin mali tablolarını bozarak şirketin mali durumu hakkında yanlış resimler vermektedir. Ayrıca, vergiler de enflasyona göre her yıl ayarlandığı için enflasyon şirketlerimizin üzerindeki vergi yükünü de artırmaktadır. İç ve dış talebin zayıf olması ve yüksek rekabet nedeniyle şirketlerimizin fiyat artışları enflasyonun gerisinde kalarak şirket karlarını da eritmektedir. Bu olgular dikkate alınarak, enflasyon muhasebesi uygulamasının gözden geçirilerek enflasyon muhasebesinin her yıl uygulanması yerinde olacaktır.”
Yeni sistem önerisi
Reel sektörün kredilerinin yüzde 48’i yabancı para cinsinden olduğunun altını çizen Nurettin Özdebir, kurlardaki ani yükselme nedeniyle kur zararları vadesi gelmeden realize edilmiş gibi bilançolarda yer alacağını savundu. Önümüzdeki dönemde bilançolara yansıyan bu durumun finansmana erişimi etkileyeceğini belirterek kanun değişikliği isteyen Özdebir, “Bu durum, finansman ihtiyacı içinde olan şirketlerimizin bozuk bilançoları nedeniyle finansmana erişimini engellemektedir, engelleyecektir. Kur zararlarının realize edildiği zaman bilançoya yansıtılması için bir kanun değişikliği yapılması lazım. Tahakkuk esasına göre, yani borcun ediminin gerçekleştiği andaki duruma göre bilançoya yansıtılacağı bir sisteme geçmemiz lazım.” değerlendirmesini yaptı.
“SANAYİ EN ÖNEMLİ PARAMETREDİR”
Aralık ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında, 2015’in tümünde ise sanayi üretimi ortalama olarak 3,1 arttığını ifade eden Özdebir, şunları söyledi: “İmalat sanayindeki artış ise yüzde 3,6. Bu artışların hepsi beklentilerin üzerinde bir artıştır. Umarız ki bu yıl da beklentilerin çok üzerinde artışları sanayimiz gerçekleştirebilir, çünkü sanayi üretimi ülkenin genel gelişmesinde en önemli ağırlığı olan parametrelerden bir tanesi ve öncü göstergelerden biri.”