Metro yedek parçaları yerlileştirme sergisi

• Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Sanayi Odası ve OSTİM Organize Sanayi Bölgesi koordinatörlüğünde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaçlarının yerli kaynaklardan karşılanması amacıyla kurulan Proje Ofisi’nin çalışmaları kapsamında, raylı taşım sistemlerinin üretimi ve sürdürülebilirliğinde yerli üretim payının artırılabilmesi için planlanan METRO ve ANKARAY Yedek Parçaları Yerlileştirme Sergisi Metro ve Ankaray Yedek Parçaları olmak üzere iki paralel konuda gerçekleştirildi.
Metro ve Ankaray araçlarında kullanılan yedek parçaların, yerli sanayiciden karşılanabilmesi için, kullanılan parçaların detaylı özellikleri yıllık kullanım miktarları da belirtilerek sergilendiği etkinliğin açılışına Proje Ofisi’nin koordinatörlüğünü yürüten OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, EGO Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Sarı, Ankara Metrosu Baş Müdürü Rahmi Akdoğan, BUGSAŞ çalışanları ve OSTİM’li sanayiciler katıldı.
İthalatın önüne geçerek, yerli üretimi arttırmanın bir kişinin yapabileceği bir iş olmadığını, topyekun bir işbirliği gerektirdiğini söyleyen OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, “Biz OSTİM olarak takımın kurulması sürecine dahil olduk. Ülkedeki bütün üreticileri, bütün işleticileri, bütün yan sanayiyi ve üniversiteyi bir araya getirdik. Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümesi kuruldu. Hükümetimizin politikası da bu yönde ve bu politikanın içini doldurması gereken de bizim kurumlarımızdır. Biz bununla ilgili çok yetkin bir grubu bir araya getirdik. Burada sergilenen ürünlerin hemen hemen hepsi ülkemizde üretilebilecek ürünlerdir. Bizim tek ihtiyacımız sanayicimize inanmak ve güvenmektir” dedi.
EGO Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Sarı ise, ürünlerin yerlileştirilmesi için bazı projeler yürüttüklerini ve bu süreci çok önemsediklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Türkiye’de ilk metro ve hafif raylı sistem 1994 yılında Ankara’da açıldı. Bu süreden beri bizim artık metro ve hafif raylı sistemlerin hemen hemen tüm parçalarını yerli olarak üretebiliyor olmamız gerekirdi. Bunlar çok üst düzey teknoloji gerektiren şeyler değil ki çok üst teknolojileri bile yapabilecek altyapıya sahibiz. Bizler hizmet ederken ihtiyacımız olan malzemeleri kendi üreticimize ürettireceğiz ki kendi vatandaşımız kazansın. Bunun için de bizim yapmamız gereken şey neyse biz onu yapacağız. Ne kadar katma değer üretirsek bu ülke o kadar kazanacak. İnsanlar üretecek, kazanacak, vergisini verecek ve Ankara bir sanayi şehri olacak.”
Ankara Metrosu Baş Müdürü Rahmi Akdoğan da daha önce OSTİM’deki firmalarla yerlileştirmiş oldukları 70-80 civarında parça olduğunu, geriye yerlileştirilebilecek bir o kadar daha parça bulunduğunu söyledi. Akdoğan; “Tüm bunların ötesinde bizim yerli üreticimizin metro ve tramvay bile üretebileceğine olan inancımız tamdır” diye konuştu.





