Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Yenilenebilir Enerji Uzmanları Bu Okuldan Yetişecek

Türkiye’nin ilk yeşil teknoloji meslek lisesi kendi enerjisini üreten binasında, Milli Eğitim Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliği ile eğitim ve öğretime açıldı.
Ostim Editör
16 Eylül 2017 11:18

Ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımlarının çoğalmasıyla birlikte ara elemana olan ihtiyaç da artış gösterdi. Nitelikli işgücünün yetişmesi için Ankara’da örnek bir kurum eğitim dünyasına kazandırıldı.

Bu yıl gerçekleşen TEOG sınavıyla 68 öğrenciyi bünyesine katan Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ankara Eryaman’da çevre dostu inşa teknolojisiyle inşa edildi.

Komşu ülkelerdeki yenilenebilir enerji eğitmenleri için de merkez olması hedeflenen lisenin tasarımı, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Küresel Çevre Fonunun (GEF) finansal desteğiyle uygulanan Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Güneş ve rüzgâr zengini Türkiye’de yenilenebilir enerjinin ilk kurumu olacak Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde; elektrik, ısınma gibi kullanılan enerji, pasif tasarım yoluyla en aza indirilecek ve güneş ve rüzgardan sağlanacak.

Düşük karbon ayak izi
Uluslararası eğitmenlerin de ders vereceği meslek lisesinde öğrenciler, okulu bitirdiklerinde ‘Yenilenebilir Enerji Uzmanı’ olacak.  Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen, Türkiye’de ilk ve tek olan okulda ‘rüzgar’ ve ‘güneş’ alt dallarında eğitim yapılacak.

OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi üyesi Ekodenge firmasınında imzasını taşıyan yeşil okul; estetik, sürdürülebilir, basit, kalıcı, esnek, erişilebilir, kullanıcı dostu yönleriyle de farklı bir yapıda. Enerjinin daha verimli kullanılması ve enerji tüketiminden kaynaklanan sera gazı salınımlarının azaltılması amacıyla tasarlanan bina, normal bir okul binasına göre yüzde 70 enerji tasarrufu sağlayacak.

Enerji verimli yeşil okul projesinde ısıtma ve soğutma yükleri azaltıldı, yenilenebilir enerji kaynakları kullanıldı, enerji verimliliği yüksek mekanik ve havalandırma stratejileri uygulanarak enerji tasarrufu, öğrencilerin ve öğretmenlerin konforları da maksimum düzeyde tutuldu.

Binada yüksek izolasyon yapılarak ısı kaybı en aza indirildi. Yenilenebilir enerji kullanılacak, lisede otomasyon ile kontrol yapılacak. Güneş sistemleri bulunacak, sıcak su solar termal sistemlerle sağlanacak, binalar düşük karbon ayak izi bırakacak.

“ÖRNEK BİNA”
Lisenin mimari ve mühendislik tasarımlarını gerçekleştiren Ekodenge A.Ş. Genel Müdürü Emre Yöntem, yapının birçok açıdan sürdürülebilir yapılaşmış çevre hedeflerine örnek teşkil etmesini planlandıklarını belirtti. Yöntem, “Bütünleşik bina tasarımı yaklaşımıyla projelendirilen bir kamu binası olarak örnek bina niteliği taşıyan tasarımın, verilecek yeşil teknoloji eğitimi için de yaşayan bir laboratuvar olması planlanıyor.” dedi

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.