Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Sağlık İçin Sağlıklı Ölçüm

Eksen Deney Yönetim Kurulu Başkanı Ferit İşbilir, insan sağlığını ilgilendiren cihazların ölçümlerine dikkat çekti.
Ostim Editör
08 Ocak 2016 14:59

Tasarım ve prototip üretiminden sonra gelen sancılı bir süreç olarak düşünülen deney ve test, kaliteli üretimin global dili olan standartlara ulaşmada etken bir unsur.

OSTIM Medikal Sanayi Kümelenmesi çatısı altında bulunan Eksen Deney, Test ve Kalibrasyon Merkezi de firmaların bu alandaki ihtiyaçlarına cevap veriyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Ferit İşbilir, insan sağlığını ilgilendiren cihazların ölçümlerine dikkat çekti. İşbilir, “Sağlıklı bir müdahale için sağlıklı bir cihazınızın olması gerekiyor. Kalibrasyonsuz cihazla yapılan müdahalenin, yanlıs dozda verilen ilaçtan hiçbir farkı yoktur.” dedi.

Deney ve Test niçin önemlidir?
Ülkemizde test denildiğinde akla ilk gelen şey belgedir. Deney ve test süreci; tasarım ve prototip üretiminden sonra gelen sancılı bir süreç olarak düşünülmektedir. Hâlbuki piyasada kendini ispat etmiş, markalaşmış, güvenilir firmalar için bu durum tasarım ve üretim sürecinin doğal bir parçası olarak görülmektedir. Deney ve testler, firmanın ürünlerini teknik anlamda en iyi betimleyen ve tanıtan; ürün geliştirme süreçlerine yön veren; kaliteye olabilecek en ekonomik yolla ulaşılmasını sağlayacak verileri sunan; kısaca, gelişen ve geliştiren bir süreçtir. Bir diğer bakış açısıyla, firma olarak ileri teknolojili, inovatif tasarımlar yapabilir, uluslararası düzeyde kaliteli üretimler gerçekleştirebilirsiniz; ancak bunları global bir dille yani standartlarla ifade etmezseniz piyasanın zorlu rekabet koşullarında hak ettiğiniz yerin gerisinde kalabilirsiniz. Uluslararası standartları referans alan testleri gerçekleştirmekle ürünlerinizi ve kalitenizi tescille ispat etmiş olursunuz.

Neler yapıyorsunuz?
Merkezime başvuru yapan tüm deney ve test taleplerine, Ar-Ge projesi titizliği ile yaklaşarak; projenin tasarım aşamasından geliştirilen ürünün nihai uygunluğunun belgelenmesine kadarki tüm gelişim süreçlerine refakat etmekteyiz. Bu kapsamda; projeye konu ürünlerin, tasarım parametrelerine ait verilerin toplanması, malzeme kalitesinin araştırılması ve uluslararası standartlara uygunluğunun değerlendirilmesi hususlarında kılavuz olacak hizmetler vermekteyiz.

Otomotivin yanısıra, tahribatsız muayene, çekme-kopma, ömür ve titreşim testlerine ihtiyaç duyan tüm imalat sektörlerine hizmet verebilecek test ekipmanlarımız ve altyapı kaynağımız bulunmaktadır. Örneğin; ömür testi kapsamında teste konu ürünün 10 yıl kullanım sonunda ne durumda olacağını, test sonuç görselleriyle destekleyerek raporlayabilmekteyiz. Keza, üretim ve hammadde sektörünün belkemiği olan tahribatsız muayeneleri dijital radyografi cihazımızla gerçekleştirmekte ve bu uygulamaları çekme testlerimiz yardımıyla mekanik özellikleri belirleyerek tamamlamaktayız. Bağlantılı olarak; yaptığımız testler sonrasında malzemelerini bilgisayar ortamında canlandırmak için gereken verileri müşterimize teslim etmekte ve müşterimizin yeni tasarımlarını kolaylaştırarak katkı sağlamaktayız.

İmalat sektörünün önemli problemlerinden biri olan titreşim ve titreşim karşısında ürün davranışlarının değerlendirilmesi özel ilgi alanımıza girmektedir. Bu konuda gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge faaliyetleri kapsamında geliştirdiğimiz sistemler sayesinde, teste konu ürünlerin kullanım esnasında maruz kaldıkları gerçek titreşim koşullarını ölçerek, sayısallaştırabilmekte ve bu verilerle gerçek ortam koşullarına dayalı şekilde ilgili testleri yapabilmekteyiz.

Ayrıca, üretim hattındaki makinelerimizde, karşılaşabileceğimiz hataları kestirimci yaklaşım metoduyla termal kameramızı kullanarak önceden tespit edip, önemli kayıpların önüne geçmekteyiz. Termal kameradaki deneyimiz ile tesisat performans incelemeleri, ısıl işlem ve yalıtım performansı değerlendirme gibi konularda da hizmet sunmaktayız.

Sektörün genel durumu nasıl?
Üretici firmalar, ülkemizde, genellikle test işini yük getiren bir zorunluluk olarak görmekte. Ancak, test verisi yeni ürün geliştirmede ve/veya mevcut ürünlerin iyileştirilmesinde kilit öneme haizdir. Günümüz çetin rekabet koşullarında firmaların pazarlarını koruyabilmeleri, yeni pazarlara açılabilmeleri ancak yenilikçi olabilmelerine; yeni ürün tasarlama ya da halihazırdaki ürünlerini daha kaliteli ve daha uygun maliyetle üretebilmelerine bağlıdır.

Bu gerçekle önünde sonunda yüzleşen üreticiler detaylı test talepleri ile gelmekte. Ürünlerini uygun maliyetle test ettirdiklerinde hem üretim hem de yeni ürün tasarımı noktasında faydasını kısa sürede görmekteler. Genel olarak üreticilerin zihnindeki zorunluluk algısı muhtelif fayda sağlayabileceği yarar algısına dönüştüğünde hem üretici firmalar hem de ülkemiz çok kazanacaktır.

“ÖLÇÜMLER GÜVENİLİR OLMALIDIR”

Kalibrasyon tam olarak ne anlama gelir?
Kalibrasyon, test ve ölçü aletlerinin belirlenmiş çevre şartlarında (sıcaklık, nem, titreşim vb.), metrolojik özellikleri bilinen referans standartlarla karşılaştırılması, gösterdiği değerin referans standarttan sapmasının tespit edilmesidir. Bilindiği üzere, cihazlar kullanım sürelerine bağlı olarak zamanla hatalı ölçümler yapabilirler. Özellikle sağlık alanında yapılan ölçümlerin güvenilir olması hayati önem taşımaktadır. Durum böyle olunca kullanılan bu cihazların bakım ve kalibrasyonlarının zamanında yapılması ve kayıt altına alınması oldukça önemlidir. En önemlisi ise, cihaz hatalı ölçümler yapıyorsa, kalibrasyonu zamanında yapılmamışsa hekimleri yanlış yönlendirecek, yanlış teşhis ve tedavi neticesinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Bizim kalibrasyon hususunda yoğunlaştığımız nokta biyomedikal kalibrasyon işlemleridir. Şu an için bu geniş sektörün defibrilatör, hastabaşı monitörleri, ventilatörler, tansiyon aletleri gibi insan sağlığında ve tedavide olmazsa olmaz cihazlarının kalibrasyonlarını yapıyoruz. İlerleyen aşamada, daha geniş bir spektrumda farklı sektörlerdeki cihazlar için de kalibrasyon altyapısı geliştirmeyi hedeflemekteyiz.

SAĞLIK İÇİN SAĞLIKLI ÖLÇÜM!

Şu an ülkemizde kalibrasyonun önemi iyi olarak bilinmiyor. Mekanik, basınç, sıcaklık, biyomedikal vb. tüm alanlarda bu durumla karşılaşmaktayız. Halbuki kaliteli üretim ve kusursuz tasarımlar için kullanılan ekipmanlardan sağlıklı veriler almak gerekir. Sağlıklı verileri elde etmek ise ekipmanların düzenli ve periyodik olarak bakım ve kalibrasyonlarının yapılmasıyla mümkün olur. Bu da kalibrasyonun önemini açıkça göstermektedir. Sağlık alanı için ise ayrıca bir parantez açmak istiyoruz. Sağlıklı bir müdahale için sağlıklı bir cihazınızın olması gerekiyor.

Kalibrasyonsuz cihazla yapılan müdahalenin, yanlış dozda verilen ilaçtan hiçbir farkı yoktur. Ülkemizde özellikle tıbbi cihazların kalibrasyonun da, gerekli ve yeterli altyapı olmadığından bilimsel yöntemlerle sağlıklı ölçümler yapılamamakta; eksik kontrollerle pek çok uygunsuzluk atlanarak, aslında sorunlu olan cihazların kalibresi gerçekleşmiş gibi işlem yapılmaktadır. Eksen Deney, Test ve Kalibrasyon A.Ş. olarak ülkemizde, bu konuda gereken teknolojik altyapıyı merkezimiz bünyesinde kurarak, tıbbi cihazlara uluslararası standartlarda eksiksiz kalibrasyon hizmeti vermekteyiz.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.