Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Türkiye’den Dünyaya Anahtar Teslim Üretim

OSSA üyesi olan Makine Freze Kalıp (MFK) Ltd. Şti., Türkiye’nin gözbebeği milli projelerinin yanı sıra Boeing, Ambreir, Airbus gibi küresel markalara da üretim ekipmanları yapan MFK’nın CERN’de de imzası var.
Ostim Editör
16 Nisan 2018 11:29

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayii ve havacılık projelerinin pek çoğunda yer alan Makine Freze Kalıp (MFK) Ltd. Şti., bu alanda yapılan üretimlerde adeta bir gizli kahraman. Türkiye’nin gözbebeği milli projelerinin yanı sıra Boeing, Ambreir, Airbus gibi küresel markalara da üretim ekipmanları yapan MFK’nın CERN’de de imzası var. OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’nin (OSSA) üyesi olan şirket, Elon Musk’ın firması SpaceX ile masaya oturacak.

Türk sanayisine 28 yıldır hizmet veren MFK,  savunma, havacılık, otomotiv sanayinden sonra uzay teknolojilerine yöneldi. MFK, son dönemlerin en çok konuşulan isimlerinden Elon Musk’ın firması SpaceX ile masaya oturacak. Ünlü şirketle uzay ve otomotiv alanının tasarım ve imalat ayağında yapılabilecekleri konuşacak MFK’nın kaptan köşkünde Muhsin Mardin oturuyor.

1990 yılında Bursa bir otomobil fabrikasındaki görevinden ayrılarak otomotiv sektörüne kalıp üretmeye başlayan Mardin, 1997 yılında ise havacılığa adım atmış. Bu dönemde Fransa, İspanya ve Almanya’ya üretim yaparak tecrübesini pekiştirmiş. 2004’te de TAI ile savunma sanayine giren; TAI içinde kontrol ve devreye alma ekibi ve şantiyesi bulunan Muhsin Mardin, her hafta Yenişehir’deki fabrikasından da buraya önemli üretim ekipmanları gönderiyor.

Uçak firmalarının karbon kalıplarını üretiyor
Türkiye’nin savunma sanayii ve havacılık alanlarında ilerlemesine ‘milli bir dava’ olarak bakan başarılı ismin verdiği bilgiye göre, MFK; Boeing, Ambreir, Airbus gibi küresel birçok uçak firmasının projesinde yer alan, uçak gövdelerinin karbon kalıplarını Türkiye’de üreten tek firma. 2003 yılında Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nin (CERN) yürüttüğü Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ) deneyine de katkıda bulunduklarını aktaran Bursalı işadamı, “MFK, Altın Kalite Ödülü ile ödüllendirilmiştir, aynı zamanda Otokar’a ve FNSS gibi zırhlı araçlar yapan firmaların çözüm ortağıdır. Türkiye’nin milli pek çok milli projede MFK imzası bulunuyor.” dedi.

Türkiye’de savunma sanayiine üretim yapan neredeyse tüm firmaların üretim hatlarını ürettiklerini vurgulayan Muhsin Mardin, Bursa Yenişehir’de 13 bin metrekaresi kapalı toplam 46 bin metrekarelik tesislerinde çoğunluğu mühendis ve teknik elemanlardan oluşan 200 kişi ile üretim yaptıklarını söyledi. 20 metreye kadar 5 eksen işleme kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Mardin, teknik ekip, mühendislik ve makine parkı olarak altyapılarının yeterli olduğunu kaydetti.

Mardin, “Altay Tankı gövdesinden 7 adet yaptık, Otokar’a gönderdik. Şimdi Altay tankından 500 adet üretilmesi planlanıyor. Biz hiç yatırım yapmadan ayda iki takım yapabilme kapasitemiz var. Ancak Altay Tankı ihalesi 2 yıldan bu yana bekleniyor. Ayrıca kara birliklerinin nehirleri hızla geçmesi için tasarlanan Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü Samur gövde ve rampalarından 50 takım yaparak yüklenici firma olan FNSS’ye teslim ettik. Bu araçtan da Türkiye dışında sadece İngiltere’de ve Almanya’da var. F16 orta gövde imalat ve montaj hattı yaptık. Roketsan ve Aselsan ile yürütülen milli projeler var. Kompozit uçak kanat kalıpları üretiyoruz. 3 ay önce A350 uçağının kanatlarının bir kısmını TAI’ye teslim ettik. A330 uçağının arka kuyruğundaki bir bölümü radarı biz ürettik” dedi. 

“Talep olursa sanayici de yatırım yapar”
Kahramankazan’da yapacakları tesiste kalıpların yanı sıra önümüzdeki 5 yılda parça üretmeyi de hedeflediklerini belirten Muhsin Mardin, Türk savunma sanayii için geliştirerek ürettikleri ürünleri aynı zamanda ihraç ederek ülkeye katma değer sağladıklarına işaret etti. Türkiye’de savunma sanayii üretimlerinin gelişmiş ülkelerden daha hızlı, kaliteli ve daha uygun fiyatta güncel teknolojiyle yapılabildiğine dikkat çeken Mardin, “Türkiye’de bu işler artık yapılıyor, ama talep olması lazım.” dedi.

MFK’nın cirosunun yüzde 56’sını savunma ve havacılık sanayi oluştururken, yüzde 44’ü otomotivden elde ediliyor. Muhsin Mardin, bu alanda ana sanayilere MoCap, mastar model ile üretim ve kontrol ekipmanlarını yaptıklarını dile getirdi.

“Kahramankazan için 7 senedir bekliyoruz”
Muhsin Mardin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde başlattığı ve özel önem verdiği Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki Uzay ve Havacılık Organize Sanayi Bölgesi’nde bürokratik sıkıntılar yaşandığına işaret etti. 7 senedir yatırım için beklediklerini vurgulayan Mardin, sanayicilerin maliyetler nedeniyle OSB içinde yer almakta zorlandığını, arsa tahsislerinin hala yapılamadığını ifade etti.

MFK’nın burada 7 bin metrekaresi kapalı toplam 25 bin metrekarelik alanda 30 milyon lirayı aşan yatırım yapmaya hazırlandığını belirten Muhsin Mardin, “Bizler savunma sanayiinde üretim yapmak için hazırız ancak arsa tahsisleri hala yapılamıyor. Ayrıca arsalar pahalı ve küçük işletmelerin yatırım gücü buna yetmiyor. Önümüzde önemli projeler var. Genel maksat helikopterini yetiştiremedik. Şu anda yarısına geldik. Helikopterin bütün gövde aparatlarını yapıyoruz.

Şimdi yeni Milli Muharebe Uçağı var. Onun için herkesin Kazan OSB’ye gitmesi gerekiyor. Gidemeyen, oraya yer yapamayan projelerde yer alamayacak. Orada çalışmalar yalnız TAI ile olmayacak. Yabancıları da projelerde birlikte çalışmak istiyor. Fabrika yatırımları yapılamadığı için hem siparişler hem de ihaleler kaçıyor.” açıklamasını yaptı.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.