Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Avrupa'dan Afrika'ya

Korhan GÜMÜŞTEKİN
03 Mayıs 2016 16:45

OSTİM bünyesindeki kümelere gerek ulusal gerekse uluslararası ilgi artarak devam ediyor. 6 farklı sektörde güç birliğine giden sanayicilerin sunduğu ürün ve hizmetler, OSTİM’in kurumsal anlayışıyla birleşti ve onlar dünya pazarlarında talep gören markalar olmaya başladı.

Savunma ve havacılık ile iş ve inşaat makineleri üreticileri, alanlarında en önemli sektörel buluşma olarak kabul edilen etkinliklerde boy gösterdi. Firmalarımıza olan yaklaşım sanayimizin geldiği nokta açısından kayda değer çok önemli gelişme.

Eylül ayı içerisinde önce Polonya daha sonra İngiltere ile devam eden fuar ve ikili iş görüşmeleri dünyanın diğer ucunda, Güney Afrika’da final yaptı. Bauma Afrika 1. Uluslararası İnşaat Ekipman, Maden Makineleri, İş Makineleri ve Yapı Teknolojileri Fuarı kapsamında dünyanın bir numaralarıyla bir araya gelen KOBİ’lerimiz yoğun bir trafiğin içinde buldu kendilerini.

Heyet, fuar haricinde Afrika’da çeşitli tesis ve kurumlara da gitti. Temaslar sırasında Black Bussiness Council (BBC) Yönetiminin verdiği mesajlar dikkat çekiciydi. İş ve İnşaat Makineleri Kümesi’nden (İŞİM) OSTİM’i dinleyen Güney Afrikalı iş adamları, ülkelerinde “Orta Sınıf Eksikliği” olduğunu dile getirdiler. Sorunu en kısa sürede aşmak istediklerini ifade eden iş adamlarının OSTİM’den destek talebi; burada yapılanların ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hatırlatmakta yarar var; Güney Afrikalılar yakın bir zamanda Başkent’in yolunu tutacak.

Avrupa’daki fuarlarda da Türk savunma sanayine övgü dolu sözler vardı. “Türkiye savunma sanayini model alıyor, Türkiye’yi takdir ve heyecanla izliyoruz.” değerlendirmesi sektör için kıvanç kaynağı oldu.

“Gövdeye yüzde 20” beklenenin altında
Bilindiği üzere kamu tarafından yapılan alımlarda “yerli katkı oranları” sanayicilerimiz açısından hayati önemde. Yayınlarımızda da sıkça bu konunun altını çiziyor, OSTİM olarak tüm platformlarda konuyu gündeme taşıyoruz… Ülkemizde de benzer bir stratejiye daha doğrusu devlet politikasına olan ihtiyacı vurguluyoruz…

Geçtiğimiz günlerde, Türk Hava Yolları’nın (THY) 252 adet uçak siparişi anlaşması kapsamında uygulanacak “yerli katkı”ya yönelik açıklamalar yapıldı. THY, Airrbus ve Boeing yetkilileri 33 milyar dolara varan anlaşmadaki hareket noktalarını ve rakamları paylaştı. Buna göre; ilgili firmalar uçak gövde fiyatlarının yüzde 20’si kadar Türk havacılık endüstrisine yatırım yapacak.

Bu açıklamaların sektör tarafından nasıl algılandığını merak ettik ve sorduk: Yeterli mi? Aldığımız yanıt ise daha önceki talebin aynısı oldu: “En az yüzde 40 yerli katkı”.

Haberimizin ayrıntısında okuyacaksınız ancak şu yorumu paylaşmakta yarar görüyorum: “THY’nin son alımlarında “gövde fiyatı üzerinden” belirli bir iş payının endüstriye verilmesi konusunda Airbus ve Boeing firmaları ile anlaşıldığı söyleniyor. Temel olarak uçağın gövde maliyeti tüm uçak maliyeti içerisinde yüzde 30’lar seviyesinde kalıyor. Oysa bu tedarik projeleri Türkiye’de hava araçları için stratejik öneme haiz motor ve ilgili aksam ve aviyonik ekipmanların tasarım ve üretim alt yapısının geliştirilmesi amacıyla da değerlendirilebilir. Dolayısıyla sadece gövde payı üzerinden hesaplanan endüstriyel katkı beklenenin altında kalmaktadır.“

Alımlar offset uygulamalarıyla yapılmış olsaydı;

Türkiye ekonomisine yaklaşık olarak 21.84 milyar dolar ‘nitelikli’ geri dönüş,
Bunun 6.55 milyar doları sanayileşme,
15.29 milyar doları ihracat ve teknolojik işbirliği yükümlülüğü adı altında gerçekleşecekti.
Konuya farklı yorumlar gelebilir; fakat karşımızda değişmeden duran gerçek şu: Sivil uçak alımlarında en az yüzde 40 yerli katkı payı konulması ülkemiz ve sivil havacılık sektörü için en uygun çözümdür.

Yerli sanayimiz bir taraftan dünyanın bir çok bölgesine ihracat yapıyor, gittikleri yerlerde ülkemizin gurur kaynağı oluyorlar. Ancak sürekli olarak cevabını aradıkları bir soru var: “Kamu alımlarında hala neden daha az offset? (!)” İnşallah “Niyet neydi akıbet ne oldu” demek zorunda kalmayız.

twitter.com/KorhanGumustkn

Yazara ait diğer köşe yazıları