24 Mart 2017’de Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye Makine Sektörü Strateji Belgesi’nin girişinde makina sektörü için şu ifadeler kullanılıyor: “Sahip olduğu yüksek katma değer oranı, teknoloji üretimini zorunlu kılması, geniş bir yan sanayi ağı oluşturması, yatırım maliyetlerini düşürmesi, nitelikli personele yönelik istihdam alanı oluşturmasının yanı sıra pek çok sektöre girdi sağlaması ile tetikleyici güce sahip lokomotif bir sektördür.”
2017-2020 arasını kapsayan Belgede, sektörün son on yılda uluslararası piyasalarda iyi bir performans sergilediği ve hızlı küresel büyümeden büyük ölçüde yararlandığı belirtiliyor.
Yükselmekte olan ekonomilerin sanayileşmesi, makine ve ekipman talebini en çok harekete geçiren itici güçlerden… Sektör, imalat sanayinin en büyük sektörleri arasında bulunuyor. Birbirinden farklı yapıya sahip olan 20’den fazla alt sektörü ile en çeşitli alanlardan makine sektörünün önemli kolları arasında iş ve inşaat makineleri yer alıyor.
İş ve inşaat makineleri, bir ülkenin alt ve üst yapısının imarında kullanılıyor. Yaygın görüş; ekonomik ve sosyal yönden kalkınmışlık ve kalkınma hızının, yıl içerisinde satılan iş ve inşaat makineleri sayısı ve niteliğiyle doğru orantılı olduğu şeklinde.
Yatırımlar güçlendiriyor
Yatırımlar ne kadar yoğunsa sektörün ekonomiye, istihdama olan katkısı da o derece yüksek bir seyir izliyor. Bayındırlık, inşaat, alt yapı, üst yapı, maden sektörü, sanayi
ve endüstriyel tüm yatırımların gerçekleştiği kamu ve özel sektöre girdi sağlayan sektörü; yaklaşık yüzde 60 distribütör, yüzde 40'ı imalatçı kuruluş besliyor.
Kısa adı İMDER olan Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği; Türk iş makinalarının, tamamen kendi mühendislerimiz ve ekibimiz tarafından tasarım ve imal edilen, dünyanın en son teknolojilerinin kullanıldığı, tamamı AB mevzuatı ve standartlarına sahip; Avrupa, Afrika, Amerika, Rusya, Ortadoğu, Orta Asya, hatta yeni anlaşmalar ile Avustralya kıtasına ihracat yapan ürünlerden oluştuğuna dikkat çekiyor.
2013 verilerine göre; 130’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk iş ve inşaat makine ve ekipmanları sektörü; 1,4 milyar dolarlık ihracatını, 2023 yılında 10 milyar USD üzerine çıkarmayı hedefliyor.
Türk firmaları Avrupa ve diğer bölgelerde rekabet eder konuma gelmişken, dünyanın en büyük iş makinaları üretici firmaları, Türkiye’ye yatırım yapmaya başladılar ve yeni anlaşmalar ile Türkiye'de üretim planlıyorlar.
Bu gelişmeler, sektörün ne kadar dinamik bir yapıda olduğuna işaret ediyor. Beklenti; ülkemizin, Avrasya’nın İş Makinaları üretim üssü haline gelmesi.
Talep yatırımlarla artacak
Son yıllarda Türkiye’de göğsümüzü kabartan, milli övünç kaynağımız Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi devasa yatırımlar peş peşe hizmete girdi.
2023 hedeflerine emin adımlarla süratli bir şekilde koşan Türkiye’de büyük çaplı projelerin gündemde olması en başta iş ve inşaat makinelerine olan ihtiyacı ortaya koyuyor. Yapımı devam eden 3. Havaalanı, hazırlıkları süren tarihi proje Kanal İstanbul, 18 Mart’ta temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü gibi heyecan verici yatırımlar, kentsel dönüşüm projeleri sektöre olan talebi gün geçtikçe artıracak.
Sahip olduğumuz iş ve inşaat makinaları, sayı olarak gelişmiş ülkelerin 1/5’i kadar ve nitelik olarak yüzde 40’ından fazlası ömürlerini tamamlamış durumda. Türkiye’nin genel yatırımlarının yaklaşık yüzde 50'si inşaat sektöründe. Sektörün sağladığı iş olanakları, sektöre çalışan irili ufaklı işletmeler için de ayrı bir anlam taşıyor.
Bu sayımızda sayfalarımızı, OSTİM’in kuruluşundan bu yana uzmanlaştığı konuların başında gelen iş ve inşaat makinelerine açıyoruz. Özel sayımızda, küresel çapta 200 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip sektöre ilişkin değerlendirmeleri, OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) ve üyelerinin yeteneklerini paylaşıyoruz. Küme üyeleri, ana hatlarıyla şu başlıklarda küresel rekabetin içinde yer alıyor: Hafi f inşaat makineleri, yedek parça, özel amaçlı iş makinesi, beton santralleri, kırma ve eleme, tesisleri, asfalt plentleri, araç üstü ekipmanlar, konveyor, iskele sistemleri ve çelik konstrüksiyon.
Beşinci tematik yayınımızda, ülkesine inanan ve güvenen, uluslararası standartlarında üretim gerçekleştiren, aralarında büyük ölçekliler ve ağırlıklı KOBİ’lerin özgün ürünlerini, ihracat potansiyellerini ve Türkiye’ye olan katkılarını gururla okuyacaksınız.
Unutmayalım!
Üretmek, daha çok katma değer ve istihdam sağlamak ancak çok çalışmakla elde edilir. Yatırımların Türk markalarıyla inşa edildiğini görmek, madenlerimizin bize ait olan ekipmanlarla çıkarılmasını istiyorsak; her alanda olduğu gibi burada da biz çalışmalıyız, biz üretmeliyiz ve sanayicilerimize biz sahip çıkmalıyız.
Geleceğimizi yerli ve milli ürünlerle inşa etmeliyiz!
TÜRKİYE İŞ MAKİNELERİ SEKTÖRÜ EKONOMİK DEĞERLER
- • İş makinaları imalat sanayinde Avrupa’nın 9. büyük ülkesi.
- • Avrupa’nın satış bazında en büyük 4. iş makinaları pazarı. 2023 yılında Avrupa’nın en büyük iş makinaları pazarı olacağı tahmin ediliyor.
- • Dünyanın en büyük 11. iş makinaları pazarı. 2023 yılında 6. büyük pazarı olması bekleniyor.
- • Türkiye iş makinaları pazarı, Çin’den ve Hindistan’dan sonra son 8 yıldır en hızlı büyüme oranına sahip ülke.
- • 70 yıllık sektörde, 660 Firma, 200 imalatçı firma, 350 yan sanayi firması faaliyet gösteriyor.
- • Ülke talebinin %60’ı distribütör, %40’ı imalatçı firmalar tarafından karşılanıyor.
- • Sektör istihdamı: 17.500 (10.500’ü imalat sanayisinde çalışıyor.)
- • Yıllık ekonomik hacim: 6,5 milyar dolar.
- • 127 ülkeye ihracat (25'i AB ülkesi)
- • Son 10 yıllık yatırım 1,6 milyar dolar.
- • İş makinaları üretiminin ülke talebini karşılama oranı: %85
- Kaynak: www.imder.org.tr