Almanya’ya çalışmaya giden gurbetçilerimizin yaşadıklarını anlatan 1979 yapımı Yeşilçam filmlerinden birinin adıydı: Almanya Acı Vatan… 1960’lı yıllar… O bilindik sahne herkesin gözünün önüne gelir; tren camlarından ailelerine el sallayanlar, yakınlarının koşturmacaları... Gurbet hikayelerinin başlangıç yerlerinden, ekmek mücadelesinin kapılarından biri de madenlerdir ve Türkler çalışıp bir süre sonra vatana dönmek üzere zor şartlarda işe koyulmuşlardır… Yıl 2014 ve o madencilerin çocukları, torunları bugün o coğrafyada işveren…
Bu satırları yazıp yazmama arasında çok düşündüm. Yaşamımda, gurbetçi ve madenci kavramlarını yakın çevremde gözlemleme şansına sahip oldum… Her ikisinde de hasret, gözyaşı ve umut vardı. Ve her ikisinde de gidip de dönememe ihtimali akılların bir ucundaydı…
Madenciler mesaiye başlamadan önce aileleriyle helalleşir ve ardından girişinde Besmele yazan ocaktan içeri girerler… Karaelmasın gün ışığıyla bütünleşmesi, oradan sanayiye, evlere girmesi için ter dökerler…
Mayıs ayı Türk madencilik tarihine en ağır bilanço olarak yazıldı. Soma… 13 Mayıs… 301 şehit… 432 yetim… yan yana koyduğumuzda acı bir tablo çıktı karşımıza…
Yerin yüzlerce metre altında, ailelerinin geleceği için kendilerini feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz… Allah, ülkemize böylesi bir acıyı bir daha yaşatmasın…
Orkestra şef arıyor
Son yıllarda sanayileşme hedefimizin ortak paydası “yerli ve milli üretim” üzerinden konuşuluyor… İmalat sanayimizin bir çok alanında; savunma başta olmak üzere stratejik bir çok sektörde bu iki terimi göz ardı edemiyoruz, etmemeliyiz de…
Bildiğiniz üzere OSTİM Gazetesi, “offset”e ayrı bir başlık açar, kurumsal vizyonun da bir gereği olarak konuyla ilgili tüm gelişmeleri aktarmaya çalışır… Geçtiğimiz yıl bir çok sayfamızı ve kapağımızı offsete ayırmıştık; ülkemizde farkındalık oluşması için kamuoyuna çağrıda bulunmuştuk. Bunun karşılığını görmeye başlamak bizleri oldukça mutlu ediyor; yeterli mi? değil! ancak hedefe yönelik adımları olumlu buluyor ve destekliyoruz.
Offsette başarının sırrı “irade”nin ortaya çıkmasıyla açıklanabilir… Devletin bakışını kast ediyorum; politika oluşturmayı ilgili… Bunu harekete geçirecek olan da yine sanayi camiası… Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) ev sahipliğinde gerçekleşen “1. Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Uygulamaları Paneli” bu gerçeği bir kez daha ortaya çıkardı. 2 oturum şeklinde tamamlanan program katılımcıları, offseti koordine edecek bir yapılanmaya işaret ettiler. Ve dediler ki; “Orkestraya iyi bir şef gerekiyor. Bugünkü kamu yapılanmasıyla bu iş olmaz, reform şart."
İyi uygulanıp takip edildiğinde, pozitif sonuçları net olarak görülen offset için tabiri caizse vites yükseltmenin tam zamanıdır. Yoksa iş işten geçecek ve dahası; üzerinde “Made in Germany”, “Made in USA”, “Made in Chin”a vb. yazılı ürünleri yoğun bir şekilde görmeye devam edeceğiz…
Asya devinin korkutan hamlesi
OSTİM Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan, akademik birikimini sanayiyle bütünleştiren, bir çok önemli kuruluşun temelinde emeği olan ve D-8 gibi oluşumların fikri altyapısında imzası bulunan çok kıymetli bir büyüğümüzdür.
Kendisiyle yaptığım sohbetlerde; Türkiye ve dünyanın ekonomik, siyasi ve finansal perspektifini, geleceğe yönelik öngörülerini öğrenme imkanım oluyor. Bu sayımızda kendisiyle Çin üzerine yaptığım sohbeti röportaj şeklinde paylaşmak istedim… Çin’in yayılmacı anlayışıyla ilgili ortak endişeleri aktaran deneyimli isim, Asya devinin bir çok ülkenin üretimlerini bitirdiğini ve önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor… Kısa bir pasaj verecek olursak, Çelikdoğan şöyle diyor: “Dünyadaki en az 20-30 üretken ülkenin üretip sattığı malı daha ucuza vermeye başladı. Bu ülkelerde bir üretim kapasitesi vardı. Çin o malları ucuza üretince onlar piyasadan çekildi.”
Motor üretiminin şartı; kamu desteği
Konya’da gerçekleşen “Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı”nda, kümelenmenin otomotiv teknolojilerine katkısı ile yerli ve milli motor üretimi tartışıldı. Kümelerin ortak hayali birleştirdiğini belirten katılımcılar yerli motor için iddialı konuşuyor… Sanayicilerimiz, bunun yapılabilmesi için diğer ülkelerdeki gibi kamu desteği ve korumacı politikalar bekliyor…
twitter.com/KorhanGumustkn
OSTİM GAZETESİ NİSAN SAYISI İÇİN TIKLAYINIZ