Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

KOBİ’ler Tuzakla Fren Yapmasın!

Korhan GÜMÜŞTEKİN
02 Mayıs 2016 12:33

Orta Gelir Tuzağı, son 5 yılıdır kulaklarımızda yer edinen bir kavram…“Kişi başına gelir seviyesinin, belirli bir aşamadan öteye gidememesi veya belirli bir gelir seviyesine eriştikten sonra durgunluk içine girilmesi.” olarak ifade edilen Orta Gelir; fren durumu, çıkmaz sokak bir anlamda… Uzmanlara göre, ülkelerin karşısında Orta Gelir Düzeyi için yıllık 10 bin dolarlık bir rakam var (ABD kişi başına gelirinin yüzde 20’si). Türkiye de, 2008’den bu yana bahsi geçen yüzde 20’lik çemberin içinde…

İşin reel sektör cephesini ilgilendiren kısmı ise daha can yakıcı… Bu tuzaktan en çok nasibini alan kesim, adeta pamuk ipliğine bağlı olarak mücadele veren KOBİ’ler…

11. KOBİ Zirvesi’nde Türkiye’deki KOBİ’lerin durumu ‘Orta Gelir Tuzağı’ ekseninde tartışıldı. Yapısal Dönüşüm Programı ile Türkiye’de üretim ekonomisinin yeniden öne çıktığı belirtilen zirvede şu reçete sunuldu: “Kalkınma politikalarımız kapsamında; imalat sanayisinin gelişimini hızlandırabilir, ileri teknolojili üretimin oranını artırabilir, ihracatta gerekli olan ivmeyi yakalayabilir, gelişmenin temel dinamiği olan KOBİ’leri, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yönlendirebilir ve bu faaliyetlere etkin destek sağlarsak, Orta Gelir’e takılmadan yola devam edebilir, 2023 hedeflerimizin birçoğuna ulaşabiliriz.”

Bizde ve onlardaki durum
KOBİ’lerin fonksiyonları, kalkınma ve sanayileşme politikalarının da ana etkeni. OSTİM Gazetesi’ne konuşan KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOBİ’lerin toplam istihdamın yüzde 76’sını, toplam katma değerin yüzde 55’ini, toplam cironun yüzde 64’ünü, toplam yatırımların ise yüzde 54’ünü gerçekleştirdiğini ifade ediyor… Toplam ihracatta yüzde 60’lık payı olan bu yapılar ekonomimizin temel dinamiği…

Batıda da rakamlar çok ileride… Bunu ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’ın aktardıklarından rahatça anlayabiliyoruz. Bass, ABD’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonominin omurgasını oluşturduğunu ve ülkesinde 28 milyon KOBİ bulunduğunu söylüyor. ABD istatistikleri; KOBİ’lerin toplam işletmelerin yüzde 99’unu oluşturduğunu, ülkedeki ihracatçıların yüzde 98’ini temsil ettiklerini, istihdamın yüzde 85’ini sağladıklarını gösteriyor.

Rakamlar ne kadar çarpıcı… ABD gibi bir ülke bile KOBİ’leri neredeyse başının üstünde taşıyor.

Türkiye’de son yıllarda hayata geçirilen destekler ve teşvikler, kümelenmelerin devreye girmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelere faydalı sonuçlar sağladı. Ancak Orta Gelir’den çıkmak için yapısal reformların hız kesmeden sürmesi, imalat sanayinin desteklenmesi ve katma değeri yüksek üretim gerekiyor.

Ah bürokrasi; yıllardır varsın!
‘OSTİM’e Emek Verenler’ başlığıyla hazırladığımız röportajlarımızın bu ayki konuğu Türk bankacılık sektörünün duayenlerinden Zeki Sayın… Öğrencilik yıllarında dayısı merhum Cevat Dündar’a verdiği 5 lira ile kooperatife üye olan Sayın, Yönetim Kurulu’nda görev yaptığı yıllarda OSTİM’in büyüme adımlarının yakın şahitlerinden…

Yaşanılan daha doğrusu bürokrasi tarafından yaşatılan sıkıntılara dikkat çeken Zeki Sayın’ın şu ifadeleri bizce çok önemli: “Açıkçası, Amerika gibi ülkelerde böyle yerlerin yapımı teşvik edilirken, bizde bürokrasi mümkün olduğu kadar mani olmaya çalıştı. Önce çok uzak dedikleri yer, sonra şehrin içinde kaldı. Her defasında planlamada bize mani olmaya çalıştılar.”

Zeki Bey’le gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi keyifle okuyacağınızı umuyorum…

Milli sanayi en büyük mirastır
Bir ülkenin kendi milli sanayisini vücuda getirmesi ve bunu sürdürülebilir kılması; gelecek kuşaklara bırakacağı paha biçilmez bir mirastır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ASELSAN Radar ve Harp Teknolojileri Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Savunma sanayimizin ihtiyaçları için dışarıya verecek tek kuruşumuz yok.”

Çanakkale Zaferi’nin 100. yılına denk gelen günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından dile getirilen sözleri çok önemli buluyoruz…

Bu ifadeler, yıllar önce bizlere bu mirası bırakmaya çalışan Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Devrim arabalarına imza atan milli sanayi kahramanlarımıza olan bir selamdır. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz…

OSTİM GAZETESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

twitter.com/KorhanGumustkn

Yazara ait diğer köşe yazıları